Adölesan İdiyopatik Skolyozun Tek Tedavisi Cerrahi Midir?

Adölesan idiyopatik skolyozun tedavisi aşağıdaki parametrelere göre değişkenlik göstermektedir;

Özellikle erken teşhis edilen (3-11 yaş), iskelet büyümesinin daha yavaş olduğu dönemlerde mutlaka konservatif (cerrahi dışı) tedavi seçenekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu dönemde küçük derece ve postüral değişikliklerle başlayan skolyoz için skolyoza özel egzersizler (10-20 derece arası ve minimal postüral değişiklikler) için teşhisi koymuş hekime ve sonrasında da bu alanda eğitim almış fizyoterapiste danışılmalıdır.

11- 15 yaş aralığında teşhis edilmiş, iskelet büyümesinin hızlandığı dönemlerde küçük açı ve minimal postüral değişikliklerde skolyoza özel egzersizler tavsiye edilmelidir.

Eğer bu yaş aralığında, 20-25 dereceden yüksek eğrilikler ve belirgin postüral değişiklikler mevcut ise hekim, fizyoterapist ve skolyoz ortez uzmanı ile skolyoza özel egzersizlere ek olarak korse uygulaması düşünülmelidir.

Daha geç teşhis edilen, düşük derece ve minimal postüral değişikliklerde tek başına skolyoza özel egzersizler önerilirken,

Daha yüksek derece ve artmış postüral değişikliklerin olduğu kişilerde egzersiz ve korse değerlendirmesinin yanı sıra cerrahi değerlendirme de göz önünde bulundurulmalıdır.

Skolyoz, kişiye özel bir kimlik gibi olduğu için planlanacak tedavinin doktor, fizyoterapist  ve ortotist tarafından detaylıca değerlendirilmesi gerekmektedir.