Kişiye Özel Tabanlık

Kişiye Özel Tabanlık

Günümüzde üretilen kişiye özel tabanlıkların amacı bireyin ayak tabanı yapısına, ayakta sabit duruş ve yürüyüş sırasında gereksinim duydukları basış özelliklerini desteklemektir.

Basış problemi olarak bir çok neden bulunmaktadır. Bu nedenle kişiye özel tabanlıklar yapıldığında öncelikle basış problemi belirlenmekte sonrasında bu problemin kişinin günlük yaşamındaki yol açtığı şikayetleri belirlemektir. Problemin belirlenmesinde birey ile detaylı bir görüşme yapıldıktan sonra yine basışı analiz eden sistemler ile sayısal ve daha objektif verilere ulaşılır. Bu verilerin ışığında bilgisayar ortamında tasarlanan tabanlık ile bireyin maksimum fayda göreceği tabanlık üretilmeye başlanır. Tabanlık teslimi “ayakkabıya tak çık” olmamalıdır. Kullanılacak olan tabanlığın maksimum fayda sağlaması için ortez uzmanı ve fizyoterapist eşliğinde eğitim alınması tavsiye edilmektedir.

TABANLIK BASIŞI DÜZELTMEZ, BASIŞI DÜZELTMEDE YARDIMCI OLUR

 

Tabanlıklar Hakkında Bilinen Yanlışlar

  1. Tabanlık seçiminde
     malzemenin yumuşak olması mı gerekmektedir?

Yumuşak materyalden yapılan tabanlıklar

 etkisiz olacağı gibi , bazı durumlarda var olan problemin artmasına bile neden olabilmektedir. Kişiler tabanlık koydukları ayakkabının yumuşak tabanlı olmasından verdiği his açısından hoşlanmaktadırlar. Ancak temelde var olan  basış problemlerine etkili olamamaktadır.

İyi bir tabanlık yumuşak ve sert kısımları bulundurmalıdır. Ayak tabanını uygun şekilde destekleyecek ve basıştaki dengeyi tekrar sağlayacak şekilde planlanması gerekmektedir.

  1. Tabanlık teslim edildikten sonra rahat olmalı mıdır?

Tabanlık ne kadar yumuşaksa o kadar rahat ve iyi teorisine benzer şekilde, tabanlık ilk giyildiğinde rahat olmalıdır görüşü de doğru değildir.  Tabanlık kullanımının amacı (basışın ve ayak anatomisinin iyileştirilmesi) bireylere açıklandıktan sonra tabanlığa alışma sürecine ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir. Teslim edilme sırasında ortez uzmanı gerekli bilgilendirmeleri yapmaktadır.

Tabanlık kullanımının amacı, diş teli kullanımına benzemektedir. Tabanlıkların amacı ayakta belirli alanlara basınç uygulayarak ayağın o bölgesine basılmasını engellemektir. Böylece basış mekaniği doğru yönlendirilmeye çalışılır. Bu basınç noktaları ilk zamanlar rahatsızlık verebilmekte ancak zaman içerisinde ayağa ait kaslar, ayağın bu yeni pozisyonuna adapte olarak anatomik duruşu ve basışı sağlamaktadır.

Literatür araştırıldığında bir tabanlık kullanımı öncelikle 30 -60 dakika arasında başlanmalı, sonrasında ayak tabanı alıştıkça süreler arttırılmalıdır.

İletişim

Tüm Sorularınız İçin Buradayız.

Bilgi ve randevu almak için bize bir çok kanaldan ulaşabilirsiniz.

+90 216 402 19 05

+90 542 402 37 87