Kifoz Korsesi

KİFOZ NEDİR?

Kamburluk olarak da bilinen hiperkifoz, sırtın üst kısmındaki omurganın yandan bakıldığında normalden fazla bir eğriliğe sahip olduğu durumdur.

Normalde omurganın üst sırt veya torasik bölgesi, doğal hafif bir eğriye sahiptir. Omurgaya yandan bakıldığında, omurgaya binen yükleri karşılayabilmek ve başın ağırlığını desteklemeye yardımcı olmak için boyunda, sırtın üst kısmında ve bel kısmında doğal olarak kıvrılır. Hiperkifoz, bu doğal eğriliğin normalden daha büyük olduğunda ortaya çıkar.

Hiperkifozunuz varsa, üst sırtınızda görünür bir kambur olabilir. Yandan, üst sırtınız belirgin şekilde yuvarlak veya çıkıntılı olabilir.

Buna ek olarak, hiperkifozu olan bireylerde omuzlarında da belirgin bir yuvarlaklık görülebilmektedir. Omurga üzerinde aşırı baskıya neden olarak ağrıya neden olabileceği gibi, akciğerlere uygulanan baskı nedeniyle solunum güçlüğüne de neden olabilmektedir.


Hiperkifoz Nedenleri

Hekim tarafından teşhis edilen hiperkifoz çeşitleri ve olası çözümleri aşağıdakiler olabilmektedir;

Scheuermann Kifozu;  Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde korse uygulamaları veya cerrahi olabilmektedir.

Osteoporoz’a (Kemik Erimesi) Bağlı Kifoz; Hiperkifozun kötüleşmesini önlemek amacı ile günlük yaşam aktivitelerinde eğitim, doktor kontrolünde takviye ürünler ve gerekli durumlarda ilaç kullanımı.

Kötü Duruşa (Postür)  Bağlı Kifoz;  Günlük yaşam aktivitelerinde eğitim yardımcı olabilmektedir.

Kifoz Korsesi

Kifoz Korseleri, yapısal kifozda, özellikle Scheuermann kifozunda (Scheuermann hastalığı olarak da bilinir) önerilmektedir.

Scheuermann kifozu için korse önermeden önce, hekiminiz birkaç faktörü göz önünde bulunduracaktır.

-Bireyin yaşı

-Hastanın ne kadar büyümesi kaldı: Hastanın büyümesi bitmiş ise, korse eğrinin ilerlemesini durdurma açısından değerlendirilmelidir.

-Kifotik eğrinin şiddeti: Kifoz Korsesi genellikle 70º’den büyük eğriler için önerilmektedir.

-Eğriliğin progresyonu: Scheuermann’ın teşhisi almış bireyler ergenlik dönemindeki büyüme atağına ulaşmamış ise, ergenlik sırasında ve sonrasında büyük olasılıkla eğriliğin daha fazla ilerleyeceği düşünülmektedir.

-Omurlardaki Şekil Bozukluğu: Sche

Shuermann’ın kifozunda omurun ön tarafı, omurun arka tarafı kadar hızlı büyümez, bu nedenle kama şeklini alırlar.

Bir kifoz korsesi eğriliğin ilerlemesini yavaşlatabilir veya durdurabilir. Bazı durumlarda bireyin ameliyattan kaçınmasına yardımcı olabilir. Kifoz Korseleri omurgayı dik (çene yukarıda, omuzlar geride) tutmak ve omurlardaki baskıyı azaltmak için tasarlanmıştır. Scheuermann’ın kifozunda, omurlar daha sonra gerektiği gibi büyüyebilirler; omurun önü, gelişim açısından omurun arkasını “yakalayabildiği” görülmüştür.

İletişim

Tüm Sorularınız İçin Buradayız.

Bilgi ve randevu almak için bize bir çok kanaldan ulaşabilirsiniz.

+90 216 402 19 05

+90 542 402 37 87