Fizyoterapi Nedir?

Fizyoterapi meslek dalı neden gelişmiştir?

Sağlık personeli olan fizyoterapistler dört senelik fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünden mezun olmaktadır. Sağlıklı kişilerin egzersiz eğitimlerini verebildiği gibi hastalık durumlarında da doktor tarafından tanısı konulmuş ve fizyoterapi gereksinimi olan kişileri hastalık öncesi duruma getirmek için fiziksel terapi uygulayabilmektedir.

Neden fizyoterapist İle egzersiz??

Dünya Fiziksel Terapi Konfederasyonu (WCPT) politikası, Fizyoterapist tanımında, hayat boyu egzersiz uzmanı açıklamasını kullanmaktadır.

Hayat boyu egzersiz ne demek?

Yaşadığımız çevre nedeni ile günümüzün bir çoğunu aslında vücudumuzu zorlayacak tekrarlı yüklere maruz bırakmaktayız. Bu tekrarlı yüklerin arasında uzun süreli oturma pozisyonları sıklıkla karşımıza çıkıyor olsa da, fabrika, üretim tezgahları, kasiyerlik, ağır iş makinalarının kullanımı, ağır yükleri taşımak zorunda kaldığımız meslek grupları da bulunmaktadır.

Bütün bu tekrarlı zorlanmaların ortaya çıkaracağı kas iskelet problemleri çoğu zaman göz ardı edilmekte ve sonunda da hastalık ortaya çıktıktan sonra çözüm aranmaktadır.

Halbuki, fizyoterapistler hareket ve egzersiz konusunda uzmanlaşmış olup,  gelişebilecek problemleri önceden kestirebilecek eğitimi almışlardır. Bu bilgiler dahilinde günlük hayatta karşılaşabilinecek tekrarlı yüklerden ve yaralanmalardan nasıl kaçınabileceğinizi sizlere anlatan sağlık personelidir.

Egzersiz bir lüks mü , İhtiyaç mı?

Ülkemizde, egzersiz denilince ilk akla gelen kadın ve erkeklerin dış görünüşlerini güzelleştirmelerinin bir parçasıdır.

Halbuki dünya tarihine bakıldığında ilk çağlardan itibaren adı egzersiz olmasa da iyi bir vücut yapısının aynı zamanda iyi bir sağlığın ve uzun bir ömrün göstergesi olduğu görülmektedir. Doğru egzersiz yöntemleri ile zinde bir vücuda sahip olmanın dışında, psikolojik iyilik halinin de arttırılabileceği görülmüştür.

Egzersİz kavramı ;

  • Güç
  • Dayanıklılık
  • Esneklik
  • Denge
  • Gevşeme gibi unsurları içermekte ve günümüzde artık lüksten çok bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Kaynak: https://www.erwcpt.eu/file/58

Dünya Fizik Tedavi Konfederasyonu Avrupa Bölgesi (ER-WCPT) yayımladığı özet bir bildiri ile fizyoterapistler ile egzersiz yapmanın önemini vurgulamıştır.

Bireyler veya topluluklar adına fiziksel aktivitenin düzenlenmesi fizyoterapistler tarafından sağlanmaktadır. Bu fiziksel aktivite programları;

  • Sakatlık veya hastalıklardan önleyici,
  • İyi hali sürdürücü
  • Varolan fiziksel aktivite düzeyini arttırmaya yönelik bir ömür boyu sürdürmeyi hedeflemektedir.

https://dosyaism.saglik.gov.tr/Eklenti/12541,20140522-29007-sag-meslek-mensuplari-ile-sag-hizde-cal-diger-meslek-mensuplarinin-is-ve-gorev-tanimlarina-dair-yonetmelikpdf.pdf?